Tipsen för en proffsig PowerPoint.

2022-09-19

Tips för en proffsig och symmetrisk PowerPoint

Vad gör att en PowerPoint och en presentation känns professionell? En hel drös med parametrar kan räknas in där skulle jag säga, men en del i det är symmetri och kontinuitet. Här kommer ett hängivet blogginlägg kring justering av text och möjligheterna med grids – häng med!

Hur ska en bra presentation i PowerPoint vara?

Rubriken ovan är självklart en subjektiv fråga som jag inte kan svara på – alla gillar ju olika. Eller kan jag ta fram några generella riktlinjer för en riktigt bra PowerPoint? Jo, nu tar jag tar tillfället i akt och agerar som den expert jag faktiskt är på området.

Jag har i min yrkesroll som kommunikatör upptäckt att det ofta är svårt för kunder att kunna komprimera sitt ofta omfattande affärserbjudande i en tydlig, visuellt attraktiv och affärsstärkande presentation. Jag fattar, en marknadschef eller VD har andra saker att tänka på under sina 8 timmar på jobbet. Därför finns vi kommunikatörer här för er med stöttning, tips och insikter som hjälper er framåt. I min mening ska en riktigt bra presentation i PowerPoint bland annat innehålla saker som symmetri och kontinuitet – jag ska berätta varför det är så viktigt.

Skapa stödlinjer

Har du problem med att innehållet på dina slides inte linjerar med varandra? Ja, det är inte helt lätt utan stödlinjer. För även om du lyckas, har du samma marginaler till ytterkanten på alla sidor?

Genom att använda dig av PowerPoints stödlinjer och bildbakgrund kan du sätta stödlinjer som är identiska – slide efter slide, presentation efter presentation. Vilket kommer bidra till symmetri och regelbundenhet i dina presentationer.

Lägg till stödlinjer: Steg för steg
 1. Klicka på "Visa" fliken.
 2. Välj "Bildbakgrund".
 3. Välj bilden högst upp i vänstermenyn, markerad "1".
 4. Högerklicka på presentationsbilden som visas.
 5. Välj "Rutnät och stödlinjer".
 6. Lägg till den stödlinje du vill ha. Återupprepa så du åtminstone har stödlinjer placerade mot topp, botten, höger samt vänster. Dessa kan du finjustera genom att se till det är samma avstånd till skärmens ytterkant på höger respektive vänster sida. Stödlinjer för topp och botten är generellt sett lite mer flexibel, eftersom andra variabler som sidfot och teckenstorlek spelar roll där.

Justering av objekt

Woho! Du har nu lärt dig att lägga till stödlinjer. Det var väl inte så svårt va? För att använda stödlinjerna på bästa sätt kan du använda dig av justering av text och objekt.

Jag har poängterat det tidigare i inlägget, att linjerade objekt i en presentation gör väldigt stor skillnad för din presentation – vi vill ju att den ska se professionell och genomarbetad ut. Därför ska ni tillsammans era tillagda stödlinjer arbeta med funktionen "Justera objekt".

Justera dina objekt: Steg för steg

För exemplet skull: Infoga 3 cirklar i din presentation

 1. Markera cirklarna. Just nu är de lösa objekt som ligger lite huller om buller.
 2. Klicka in på fliken "Formformat" och välj "Justering".
 3. Välj det justeringsalternativ som passar för just dina objekt.

I alternativen kan du välja mellan flera olika alternativ, testa dig fram för att rätt lösning för din presentation. Nedan ser du exempel på hur du kan utnyttja din vänstra stödlinje för att skapa linjerade objekt. Cirklarna i exemplet nedan har:

 • distribuerats lodrätt (för att skapa symmetri i avstånden mellan de tre cirklarna)
 • vänsterjusterats vågrätt (för att placera samtliga cirklar längs den cirkel som är placerad längst till vänster)


PS. Du kanske tänker på textjustering efter att ha läst det här inlägget, men textjustering är en annan sak än det vi gått igenom ovan. Textjustering av text är exempelvis vänsterjustering, högerjustering, centrerad text och marginaljusterad text. För enkelhetens skull: använd dig alltid av vänsterjusterad text, då den är enklast att läsa. Beroende på layout i din PowerPoint kan även centrerad text vara acceptabel, på exempelvis avsnittssidor.

Vill du läsa mer om PowerPoint? 

Vi har flera inlägg som kan hjälpa dig att bli bättre på presentationer.

Dags att snacka PowerPoint?

Jag pratar gärna hur vi kan förbättra din företagspresentation. Ta kontakt med mig, Albin, så ser vi över just dina behov.

Kontakta oss

Nyfiken på mer kunskap?

En guide om hur du gör din webb affärsdrivande.
Guider & lathundar

Trevliga och lättöverskådliga guider för effektiv och riktigt vass kommunikation.

Kolla in guider
Kommunikationsbloggen

Stor kunskapsbank med smarta tips, inspiration och aktuella djupdykningar inom kommunikation.

Gå till bloggen
Korta videor med tips

Minut-korta videor med tips om allt från PowerPoint till copywriting och design. Vi kallar dem Tips från Triben.

Se korta videor

Undrar du över något?

Genom att boka en gratis konsultation, utan några som helst bindningar, får du ärlig och rak rådgivning.

Ta nästa steg i ditt bolag genom kommunikation!

Fyll i formuläret eller kontakta oss på:
hello@tribelounge.se

Skicka en förfrågan

Vad vill du ha hjälp med?
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.