BLOGGEN

Albin Sandh

22/10/20

Tipsen som får din PowerPoint-presentation att bli suverän!

Tidigare har vi ställt oss frågan om vilka som använder PowerPoint idag? Svaret vi kom fram till att vi vet att det är väldigt många som gör det – så enkelt är det! Företag håller fortfarande presentationer och föredrag och PowerPoint är fortfarande ett av de mest användbara verktyg som finns på marknaden idag. Så varför inte grotta ner sig lite till i PowerPoints värld och berätta hur du ska prioritera och göra din presentation… Presentabel och riktigt bra!

Albin Sandh

October 22, 2020

De flesta av oss tolkar och tar in information bäst genom visuell kommunikation – det är sen gammalt. Därför är ju PowerPoint ett ypperligt verktyg att använda för att få din publik att ta till sig ditt budskap optimalt!

Hur en PowerPoint-presentation ofta går till

Du sitter på en företagspresentation och  VD tar ton. Hen är övertygande och affärsidén låter fantastisk. Men något stämmer inte… Du ser inte vad som står på storbildskärmen där framme, texten är för liten, för lång, för omfattande. Och även om det var så att du skulle se vad det stod skulle du aldrig orka läsa den, för det är alldeles för mycket text. Och vad är det där för bilder? De är gryniga och som tagna från din gamla VGA-kamera från tidigt 2000-tal.

Att få den känslan det är ju inte alls bra. Som presentatör tappar du  i det läget både trovärdighet och engagemanget hos din publik. För även om din affärsidé och dina produkter håller världsklass, kan du tappa allt på en millisekund – bara för din företagspresentation i PowerPoint inte håller måttet.

Ta det här som exempel

Vilken startslide för en presentation hållen av en Kommunikatör & Designer känns mest professionell, tidlös och förtroendeingivande?
Självklart den övre! Den nedre skärmen innehåller flera problem som du kan undvika genom att kolla igenom våra tips för att skapa en proffsig PowerPoint!

7 tips som fulländar din
PowerPoint-presentation!

1. Rensa texten

Ingen orkar läsa din omvärldsanalys på 10 stycken A4-sidor eller din detaljrika affärsstrategi. Om dina mottagare ska ägna så pass mycket tid på att läsa text kommer det inte komma ihåg ett smack om vad du faktiskt säger. Se av denna anledning till att rensa i texten, hitta det viktiga i budskapet och tillåt dig själv att ta plats! Det krävs emellertid lite mer av dig som presentatör, men det är väl så det ska vara? Du ska vara i fokus!

2. Prioritera ditt innehåll

Punkten hör till viss del med föregående. Du måste kunna sortera vad som är viktigast för dina mottagare. Arbeta med vad du vill att ögat ska falla först på. Är det illustrationen på verksamhetsmodellen eller är det rubriken? Beroende på vilket element du vill prioritera och förtydliga väljer du storlek, färger och placering efter det.

3. Ha en röd tråd

En enhetlig presentation är en professionell presentation. En tumregel är inte ha mer än 2 typsnitt och 2-3 huvudfärger. Välj med omsorg och smak, undvik skrikiga färger och ”roliga” typsnitt. Om du dessutom har en grafisk guide att förhålla dig till, easy-peasy – riktlinjerna är klara och använd då de! (Förhoppningsvis har ni en korrekt uppsatt PowerPoint-mall där dessa är förinställda).

4. Låt din PowerPoint andas

Visste du att luft (tomma ytor) är ett av de enklaste sätten att skapa fokus i en presentation? Det är en snyggare sätt att generera fokus än att sätta en stor blaffig skrikröd pil mot det du vill visa. Skapa harmoni genom att våga låta presentationen "andas" och få samtidigt tydlighet i ditt material.

5. Kvalitet i bildval

Pixliga bilder är ingen höjdare. Och har du inte bra bilder eller illustrationer till ditt förfogande då bör du faktiskt helt strunta i att ta med bilder i presentationen. Dåliga bilder gör inte dig eller dina mottagare gladare, utan är endast en faktor till en sämre presentation. Om du däremot har riktigt schyssta bilder av hög kvalitet, låt de ta plats i din presentation.

Psst! Det finns flera bildbanker på webben som erbjuder fantastiska bilder.
Glöm dock inte att ha koll på licenser!

6. I det enkla bor det vackra

Du kanske känner igen den formuleringen från Ernst Kirschsteiger? Och det ligger ändå något i det där lätt klyschiga citatet. Konstla inte till din företagspresentation med flashiga, förmodligen ganska osmakliga bilder och illustrationer. Undvik även att använda animeriningar överallt för att få texter att komma från sidan, försvinna neråt och liknande. Du kommer långt med lite enkelhet.

7. Spara som mall

Är du nöjd nu? Ja, varför ska du uppfinna hjulet igen och skapa en ny presentation från scratch nästa gång du ska upp på scen. Med detta i åtanke tycker vi att du ska spara ner din presentation som mall eller var så strukturerad som du bara kan och lägg dina satta grafiska element i bakgrundmallen. Enklare blir det inte!

Spara som mall: Arkiv > Spara som mall.

Gå in i bildbakgrunden (där du lägger t.ex. logga mm): Visa > Original > Bildbakgrund.

Vi har publicerat ett tidigare inlägg kring PowerPoint, kika in det här:

Sätt ihop flera PowerPoint till en – Fredagsbubbel & Guide!

Ska vi fixa din “bästa PowerPoint” ever?

Klart vi ska! Maila mig direkt så kan vi diskutera fram ett koncept som passar er som handen i handsken.

Läs mer från bloggen