Minska filstorleken i din PowerPoint.

2022-04-04

Minska filstorleken i din PowerPoint-presentation

Har du också märkt att din presentation i PowerPoint blir tung och svårarbetad efter en stund? Med högkvalitativa bilder, grafik och animationer i ett bildspel som innehåller 30, 50 eller kanske 100 slides är det inte så konstigt. Här får du tips på hur du får ner filstorleken på din presentation i PowerPoint!

Stora filer kan vara jobbigt för din dators diskutrymme och det kan även dra ner prestandan på din dator. Försöker du maila en för stor PowerPoint-fil kan det generera i studsande e-post meddelanden när filen inte kan tas emot av mottagaren. Med det sagt kan en för tung presentation skapa mycket problem. Genom att sänka filstorleken kan du arbeta smidigare i PowerPoint, spara på din dators diskutrymme och även låta dina brevvänner få presentationer via e-post.

Infoga bilder

De bilder du vill ha med i din PowerPoint-presentation ska alltid infogas – att kopiera och klistra in bilder och att infoga bilder är nämligen inte samma sak.

Du infogar bilden genom Infoga-funktionen i PowerPoint. Gör du på detta sätt behåller du bildens ursprungliga format och har därmed mer kontroll över din bild. På så sätt slipper du att PowerPoint autogenererar extra informationsenheter till dina filer. Så ta det för vana och addera alltid bilder genom "Infoga" > "Bilder" > Välj alternativet som passar dig.

Beskära bilder

När du infogar eller beskär en bild i PowerPoint är en annan viktig sak att bocka i "ta bort beskurna bildområden". På så sätt tas bildens beskurna delar bort och därmed sänks även filens storlek. Annars kommer de ligga kvar där även om de inte syns! Det här är väldigt vanligt att man missar och en vanlig orsak till stora filer.

Så infogar du bilder i PowerPoint.

Komprimera dina bilder

När du väl har adderat dina högkvalitativa bilder via Infoga-funktionen (tips om bra bildbanker finns längre ner i inlägget) så kanske du märker att – ouch (!) – nu blev det tungt och svårarbetat i filen. Datorn hänger inte med, din presentation blir jobbig att navigera och seg att starta upp i presentationsläge. Att komprimera bilder är en annan av de viktigaste pusselbitarna för att dra ner din presentations filstorlek.

Om du inte har tillgång till att komprimera dina bilder i ett bildredigeringsprogram kan du göra detta direkt i PowerPoint – bild för bild, eller alla bilder som finns i hela presentationen på en gång. Jag vill gärna råda dig till att göra det en och en, eftersom att komprimera ALLA bilder även påverkar det som finns i bildbakgrunden. Där ligger möjligen er logotyp med mera, och den vill vi ju ha fortsatt knivskarp, och alltså inte komprimera.

Öppna din PowerPoint-presentation och markera den bild du vill komprimera. Klicka via menyn "Arkiv" > "Komprimera bilder..." > Välj alternativet som passar dig. Eller markera bilden och skriv "komprimera" i sökfältet i PowerPoint så dyker det upp också.

En bra riktlinje här är att du kan välja en lägre upplösning som 96 på bilder med få detaljer, medan ett porträtt eller en mycket detaljrik bild kan upplevas pixlig om du har så låg kompression. Där kanske du behöver välja 150 eller 220.

Tänk på att du kan backa en gång om det blev fel. Men har du sparat presentationen kan du inte gå upp i bildupplösning igen, bara ner.

Så komprimerar du bilder i PowerPoint.

Alternativsruta för att minska filstorleken i PowerPoint.

Inbäddade teckensnitt och filens storlek

Inbäddning av teckensnitt garanterar att teckensnittet i presentationen alltid visas korrekt även om du använder ett eget teckensnitt eller ett licens-köpt istället för vanliga standardtypsnit som exempelvis Arial eller Calibri. Men det sker på bekostnad av att din filstorlek ökar. För att förhindra det använder du PowerPoints standardteckensnitt – de visas med all säkerhet alltid.

Du kan även blockera inbäddning genom att avmarkera att inbäddningen av teckensnitt är möjligt. Du hittar inställningarna för detta genom att klicka på menyn i PowerPoint längst upp till vänster där du väljer "Arkiv"/"PowerPoint" > "Alternativ" > "Spara" > Avmarkera "Bädda in teckensnitt i filen".

Är ditt eget typsnitt väldigt bärande för din grafiska identitet, ja, då kanske du tycker att filstorleken får lida lite. Men vill du ha lättast möjliga fil är det bättre att avstå. Många bolag har även just för denna anledning, och för att ha det så enkelt som möjligt, standardtypsnitt i PowerPoint även om de använder ett egendesignat i reklam eller material.

Bra källor för högkvalitativa bilder

Ta inte ner bilder direkt från google. Antingen äger du bilder, köper licens för bilder eller använder dig av bilder fria för distribution.

Kostnadsfria alternativ

Betalningsalternativ

Skapa bättre PowerPoints

Jag och mina kollegor har lång erfarenhet av att skapa riktigt bra företagspresentationer. Kontakta mig för att veta mer!

Kontakta oss

Nyfiken på mer kunskap?

En guide om hur du gör din webb affärsdrivande.
Guider & lathundar

Trevliga och lättöverskådliga guider för effektiv och riktigt vass kommunikation.

Kolla in guider
Kommunikationsbloggen

Stor kunskapsbank med smarta tips, inspiration och aktuella djupdykningar inom kommunikation.

Gå till bloggen
Korta videor med tips

Minut-korta videor med tips om allt från PowerPoint till copywriting och design. Vi kallar dem Tips från Triben.

Se korta videor

Undrar du över något?

Genom att boka en gratis konsultation, utan några som helst bindningar, får du ärlig och rak rådgivning.

Ta nästa steg i ditt bolag genom kommunikation!

Fyll i formuläret eller kontakta oss på:
hello@tribelounge.se

Skicka en förfrågan

Vad vill du ha hjälp med?
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.