BLOGGEN

Albin Sandh

3/5/22

Slipp katastrofen – bädda in teckensnitt i PowerPoint

Presentationer i PowerPoint kan bland annat vara säljande material, företagspresentationer och utbildningsmaterial – alla lika viktiga, på sitt sätt. Vi berättar hur du skapar fläckfria presentationer med rätt teckensnitt precis som du vill ha dom.

Albin Sandh

May 3, 2022

Ett scenario – för spänningens skull:

Du och ditt företag har fått en ny kund på kroken – en riktig baddare – och nu ska ni äntligen få göra pitchen. Efter veckor av research, målgruppsanpassande och rätt problemlösning för den potentiella kunden lägger ni in allt material i en snygg PowerPoint-presentation. Ni kliver in på dagen i ett snyggt städat konferensrum, skakar hand med kundens medarbetare över en kopp kaffe och det är dags att sätta igång. Konferenrummets dator kopplas in, skärmen blinkar till och blickarna vänds dit, likt publiken som ser ett serveess i tennis. Er presentation kommer upp i en HELT annan visuell tappning än vad ni tänkt.

Rädda katastrofen

Ni kan självklart rädda upp presentationen med ett hejdundrande innehåll, men första intrycket är inte bra – låt oss se till att ni undviker det.

Om ni använder egna eller licensköpta teckensnitt som inte ingår PowerPoints standardutbud behöver ni bädda in dessa i presentationen, för att det ska kunna visas på andra datorer som inte har teckensnittet installerat. På så vis inkluderar presentationen teckensnittet och kommer att visas oavsett dator som filen öppnas på.

Steg-för-steg: Så bäddar du in teckensnitt

Oavsett om du sitter på Mac eller PC är det relativt enkelt. För att komma till inställningarna följer du följande steg.

  1. Klicka på menyn längst upp till vänster döpt till "Arkiv" eller "PowerPoint" (beroende på system).
  2. Klicka vidare till "Alternativ".
  3. I nästa fönster klicka på "Spara".
  4. Under "Inbäddning av teckensnitt" bockar du i "Bädda in teckensnitt i filen".

    Här kan du även välja bland alternativen att "Bädda endast i tecken som används i presentationen" eller "Bädda in alla tecken". För att garantera att ditt teckensnitt kommer synas välj "Bädda in alla tecken".

Viktigt att poängtera inbäddning av teckensnitt endast fungerar med TrueType-typsnitt (om än inte alla) – se därför över vilket typsnitt du använder och om det går att bädda in. Läs mer här på Microsoft webbsida.

Problem som kan uppstå

Filstorleken kan öka vid inbäddning av teckensnitt. Därför är det alltid viktigt att du väljer hållbara typsnitt när du skapar företagspresentationer. Om du är intresserad av hur du kan minska storleken på din presentationer har vi skrivit ett blogginlägg om några enkla knep som minskar din filstorlek – Minska filstorleken i din PowerPoint-presentation.

Vill du veta mer om PowerPoint?

PowerPoint kan vara tidskrävande och krångligt. Jag berättar gärna mer om hur du skapar enkla, enhetliga och snygga presentationer för ditt företag.

Läs mer från bloggen