Därför behöver du ett designsystem.

2023-02-28

Vad är ett designsystem och varför behöver du det?

Ett designsystem är ett sorts arbetsdokument som kommer att bli din älskade bibel. Det är digitala riktlinjer för alla som ska arbeta med webben och hjälper till att hålla en enhetligthet samtidigt som det utvecklas och förbättrar designen. Häng med så berättar vi hur det funkar!

Behovet av designsystem

Oavsett om ni är ett bolag som endast har en enkel hemsida, eller om ni är en digital entreprenör med digitala plattformar som er primära del i er affärsidé, kan ett designsystem passa er. Ett designsystem kan ses som ett ramverk för att skapa ett konsekvent utseende på era digitala plattformar – oavsett om det är en app, webbsida eller andra digitala tjänster. Ett designsystem är flexibelt och syftar till att alltid ha en användarcentrerad design, och passar både stora som små bolag.

Vad är ett designsystem?

We keep it simple: Det är en samling komponenter som är skapade utefter standardiserade designprinciper. Fortfarande oklart? Läs vidare...

Designsystem är ett arbetsdokument och kan byggas upp på olika sätt. Generellt sett dokumenteras och presenteras principerna: från en mer detaljerad nivå som exempelvis hur en knapp ska se ut på olika enheter till mer generella formuleringar kring det digitala utseendet. Detta innebär i slutändan att användare som besöker eller använder flera av ett bolags plattformar ska känna igen sig både visuellt och hierarkiskt. Ett designsystem är alltså en grafisk profil och guide för webben.

– Designsystemet ska hjälpa till i hela "never ending" processen av en digital produkt. Det ska ses som ett arbetsdokument med användarens behov i fokus, där problemlösning och riktigt bra design är målet. Utöver det ska det ju självklart underlätta för utvecklare och minska (utplåna) risken för missuppfattningar.

Digitala riktlinjer för enhetlighet, trygghet och effektivitet

Företag som använder sig av ett designsystem får digitala riktlinjer. Det skapar ett underlag av detaljerad information – som i slutändan både gynnar varumärket och slutanvändaren/kunden. Designsystem är som beskrivet tidigare flexibelt i sin storlek och oftast kan det vara bra att börja i en lite mindre skala, för att sedan trappa upp – eftersom du enkelt kan bygga ett monster som du ska ta hand om. Allt handlar egentligen om att känna sin organisation, dess behov och framförallt vilka behov era användare har och kan komma att ha.

Fördelarna för större organisationer är dock betydande. För bolag som är aktiva på flera marknader och som kräver en enhetlig design och uttryck över hela organisationen är ett designsystem oftast helt rätt val, ett ramverk som förenklar det visuella arbetet avsevärt. En viktig del i varje arbetsdokument, oavsett om det är ett designsystem eller något annat, är versionshanteringen. Det är av yttersta vikt att alla får ta del av den aktuella informationen, de senaste uppdateringarna och besluten. Detta går att lösa på flera olika sätt, men för The Tribe Lounge plattform är det Figma som används. En onlinebaserad säker plattform där både kund, utvecklare och designers kan se exakt samma sak.

Läs mer om Figma och fördelarna att arbeta med oss på Tribe Lounge här!

Design som skapar möjligheter

I och med att designsystem är ett sorts levande system, ett arbetsdokument – med syfte att faktiskt uppdatera och förbättra designen – skapas möjligheter för användarcentrerad design. Användarcentrerad design som faktiskt gör skillnad och fungerar riktigt bra för era användare. Det ger förutsättningar för att bygga upp, användartesta och skapa design som är relevant och som fungerar för användaren. Mervärdet av det är minimerad tid för utvecklare och likaså att färdiga designbeslut ska nå hela organisationen.

3 snabba fördelar med designsystem

  1. Ett ramverk hela organisationen. Alla har tillgång till samma filer och information.
  2. Enhetlig design som stärker ert varumärke.
  3. Skapar förutsättningar för användarcentrerad design, relevant för er målgrupp.

Hjälp med webben?

Om du står i behov att bygga om, förbättra eller skapa en helt ny webb från scratch – då kan vi hjälpa till. Vi har erfarenhet av att leda komplexa webbprojekt och skapa hållbar design i modern verktyg. Läs gärna mer om vår tjänst kring webb här.

Dags att förnya er grafiska profil, göra om hemsidan eller designa PowerPoints?

Kontakta oss på The Tribe Lounge för ett prisförslag på era designvisioner.

Kontakta oss

Nyfiken på mer kunskap?

En guide om hur du gör din webb affärsdrivande.
Guider & lathundar

Trevliga och lättöverskådliga guider för effektiv och riktigt vass kommunikation.

Kolla in guider
Kommunikationsbloggen

Stor kunskapsbank med smarta tips, inspiration och aktuella djupdykningar inom kommunikation.

Gå till bloggen
Korta videor med tips

Minut-korta videor med tips om allt från PowerPoint till copywriting och design. Vi kallar dem Tips från Triben.

Se korta videor

Undrar du över något?

Genom att boka en gratis konsultation, utan några som helst bindningar, får du ärlig och rak rådgivning.

Ta nästa steg i ditt bolag genom kommunikation!

Fyll i formuläret eller kontakta oss på:
hello@tribelounge.se

Skicka en förfrågan

Vad vill du ha hjälp med?
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.