BLOGGEN

Albin Sandh

16/2/22

Bindestreck eller tankstreck? Rätt streck vid rätt tillfälle

Du har säkert sett båda strecken användas vid olika tillfällen. Du har säkert använt de själv när du skapat punktlistor och vid avstavningar, eller så kanske ditt ordbehandlingsprogram lagt till det per automatik när en radbrytning sker i ett långt ord. Men vad är skillnaden mellan bindestreck och tankstreck, och hur ska du använda dessa tecken?

Albin Sandh

February 16, 2022

Jag gillar tankstreck. Det är både visuellt snyggt, men framförallt känner jag att det ger en mer tilltalande och behaglig paus i skrivandet än exempelvis ett kommatecken. Men jag har också märkt att flera inte vet eller inte är tillräckligt noggranna i sitt "streckande" när de skriver. Så därför tänkte jag att vi ska ta och bena ut det – hur du använder bindestreck respektive tankstreck.

Tankstreck är inte bindestreck

Det kan vara så att majoriteten av alla personer som har en dator inte vet hur ett tankstreck görs på tangentbordet och därför slutar det i ett hafsigt bindestreck istället. Ett annat scenario är att majoriteten inte vet hur strecken ska användas. Jag tänker inte göra någon sondering i frågan, så jag väljer rätt och slätt förklaringens väg istället. Hör här!

Bindestreck

Först och främst, bindestrecket (även kallat divis) är det kortare (-) strecket av de ovan nämnda. Huvudsakligen används bindestrecket för, såsom också ordet antyder, att binda i ihop ord. I det svenska språket har vi en förkärlek till att sätta ihop ord och där kommer ju bindestrecket väl till pass. Det kan också göra det enklare att läsa ordet i fråga. Ett bra exempel är när du ska fira en 60-taggare. På inbjudan ska du skriva 60-årsjubileum som är betydligt trevligare att läsa än 60årsjubileum (skriv inte 60 års jubileum, om du nu inte har för avsikt att ha ett jubileum som varar i 60 år).

Så använder du bindestreck

  • När du gör avstavningar. Till exempel vid av-stav-ning.
  • När du ska skriva sammansättningar. Till exempel vid 60-årsjubileum.
  • När du skriver dubbelnamn. Till exempel vid stavning av Jon-Henrik.
  • I användning som markör vid gemensamma orddelar. Till exempel när du ska på ost- och vinprovning.
  • När du ska skriva ut ditt telefonnummer: Till exempel om ditt telefonnummer är 070-000 00 00.

Tankstreck

Albin <3 Tankstreck. Ja, men så är det! Det är som jag nämnde tidigare ett fantastiskt tecken, som jag möjligen också har en tendens till att överanvända ibland (får ofta hejda mig). Anledningen till att jag gillar tankstrecket (även kallat pratminus, talstreck eller halvfyrkantsminus) så mycket är nog dess funktion i att skapa tyngd i en mening. Skribenten skapar helt enkelt mer betoning med ett tankstreck än exempelvis kolon (:) som kan nyttjas för snarlik effekt och funktion. Tankstreck har dock en djupare verktygslåda och ger oss skribenter en rad olika möjligheter i vårt skrivande.

Så använder du tankstreck

  • Vid omfång från en punkt till en annan. Till exempel om du har lunchmöte mellan klockslag 12.00–13.30, eller ska åka sträckan Örebro–Stockholm.
  • När du inte vill använda parantes. Till exempel för att berätta om att du sprang – med brutna fotleder – över en sommaräng.
  • Före repliker. Till exempel om du frågar vem det där är och får svaret – Jag är döden. Jag har länge gått vid din sida.
  • När du skapar punktlistor. Till exempel om du vill  skriva en matlista och behöver köpa – Mjölk.
  • Som minustecken. Till exempel om du ska svara på mattetalet från årskurs 2: 10–2=8.

Få fram tankstrecket på din dator

Så... Nu när vi vet hur strecken ska användas, då ska vi säkerställa att ni få fram dem på skärmen också.

För PC-tangentbord med numerisk del: tryck Ctrl + minus­tecken, så dyker tank­strecket upp. En sak som du ska tänka på om du arbetar i en webb­läsare är att använda Alt + 0150 istället, då Ctrl + minus­tecken kort­kommandot kommer göra så att du zoomar ut.

För er som använder Apples datorer och Mac-tangentbord skriver du tank­streck genom att hålla nere option-tangenten (alt) + tangenten för binde­streck.

Vill du prata tankstreck med mig?

Jag och mina kollegor på Triben pratar gärna tankstreck, bindestreck eller kring hur vi kan hjälpa dig att skapa värdefullt innehåll i dina sociala medier.

Läs mer från bloggen