BLOGGEN

Anna Pojen

14/7/20

Berätta vad du säljer med video så att alla förstår - Del 1

Video är hett och i den digitala världen vi alla och era kunder rör sig är rörligt en viktig del för att nå fram. Det gäller alla möten där företag/människa/produkt/tjänst möts. Som vid marknadsföring, sociala medier, försäljning eller rekrytering av medarbetare.

Anna Pojen

July 29, 2021

Rörligt i kommunikationspaketet

När vi arbetar med rörligt och video tänker vi inte “vi ska ha en video”. Det gäller att ställa sig frågan “hur berättar vi det här på smartaste och enklaste viset?”. Och “skulle det här kunna bli en video?” Vi fokuserar vad som skulle göra berättelsen tydligare. Ibland kanske det är en blogg ibland är det en poster. Och ibland är just video ett smart val för att få fram budskapen på bästa sätt.

Väck intresse och nyfikenhet med rörligt

Du kanske har en presentation eller ett en-till-en möte. Där kan en video vara precis det du behöver för att väcka intresse, få möjlighet att själv ställa frågor eller få berätta om hur er produkt, tjänst eller arbetsplats kan lösa kundens problem, vara rätt plats att utveckla en karriär. Ja helt enkelt  hjälpa dem du vill nå att komma vidare mot sitt mål.

Och det behöver inte vara filmat material eller avancerade produktioner. Det gäller att välja rätt tillfälle för video, och rätt tillfälle för mer filmiskt material. Med ett bra manus och tydliga budskap kan rörlig bild göra en komplicerad sak till något snyggt, begripligt och intressant.

Förklara det komplexa med video

Just när saker och ting är svåra att förstå, kanske är det abstrakt eller tekniskt – då passar video och animation extra bra. För det kan ju vara svårt att orka traggla sig igenom långdragna och tråkiga texter om just det – så varför inte använda video för att förenkla och göra det mer tillgängligt?

Hur gör vi video då, när det är det vi vill ha?

I all kommunikation måste du veta vad du vill förmedla och vad budskapet ska vara. I video är detta ännu viktigare. Ingen kommer vilja se en långfilm innan den är hooked. Redan i uppstartsfasen är därför en bra storyline – vad ska videon berätta och i vilken ordning –  och ett riktigt bra manus med information om produkten eller tjänsten superviktigt. Vi har förklarat hur vi arbetar med videoprocessen i ett tidigare inlägg.

Så skapar du ett bra manus

Men varför är manus viktigt även för en liten video? Jo, ditt manus lägger grunden till allt. Och ska förklara det du vill sälja eller erbjuda – så att alla förstår. Det lägger även grund till vilka bilder du behöver , vilket filmat material som ska användas och hur animationer eller infographics kan göra det enklare att förstå budskapet i filmen. Manus. Kommer. Alltid. Först.

Jag brukar börja med att skriva lite längre och sen fortsätta jobba bort allt som inte behövs.

8 steg i vår process för att skriva manus:

 1. Läs på vad det är du ska berätta om. Vem ska du berätta för? Vad ska du uppnå med berättandet? Vad är målet?
 2. Bestäm ungefär hur lång videon får vara. Här beror det såklart på hur videon ska användas. Men tänker vi att den är för att pitcha eller sälja in ett värde behöver du hålla dig mellan 15-75 sekunder. Gärna inte mer än 45 sekunder skulle jag säga.
 3. Skapa en storyline, ett flöde för videon i korta enkla steg. Det kan vara så enkelt som en punktlista i ett Worddokument, eller en mer avancerad visuell beskrivning.
 4. Skriv ett grovt första manus utifrån allt ovan.
 5. Skriv om och kapa. Här tycker jag det är viktigt att läsa högt. Liksom alla texter gäller det för ett manus – låter det inte bra när du läser det, då blir det inte en bra text. Skriv om igen. Kapa igen. Läs högt igen.
 6. Testa. Låt andra läsa och våga kapa igen om det behövs.
 7. Nu är du redo att skapa det rörliga – ditt manus är bra!
 8. Våga ändra igen. Kanske känner du att du behöver göra en mindre justering under produktionen – men gör det då.

Lugn, Albin har skrivit del 2 om själva videoskapandet!

Men, tänker du, jag vill ju producera nu – hur ska jag komma vidare tänker du? Lugn. I Del 2 av den här bloggserien berättar Albin att berätta vidare om processen vi använder för själva video-skapandet.

Kan du inte hålla dig – maila Albin redan idag, så har han ditt mail redo i inboxen efter semestern.

Inspiration på vägen mot videoskapandet

Så länge kan du kika på vår senaste video vi gjort för CERTEGO för att förklara ett helt nytt och komplext tjänstepaket – SMART Access – och hur det levererar värde till slutkunden, i det här fallet de som bor i fastigheter där lösningen och tjänsten finns. Jag läste själv in det manus vi skrev ihop så videon även fick en voice-over. Det är där delen “läs manus högt” kommer in. Låter det stolpigt eller är svårt att uttala ord? Byt ut text.

 • Korta texter och grafik i videon.
 • Manus som berättar vad som händer, och vi får följa hyresgästen Anders.
 • Musik och undertexter syr ihop paketet.

Video förklarar automatiserad nyckelhantering

Är du nyfiken på att se hela caset SMART ACCESS för CERTEGO? Läs det här!

Tyckte du att den här inlägget var intressant?

Om du är mer intresserad av video och kommunikation - connecta gärna med mig!