Atomic Design

2024-03-18

Atomic Design: 4 fördelar till varför du ska använda det

Att skapa en stark och enhetlig digital närvaro för ditt varumärke är avgörande i dagens konkurrensutsatta digitala landskap – det tåls att upprepas (vilket har gjorts). För marknads- och kommunikationschefer är det inte bara viktigt att sticka ut, utan också att hantera kostnader och säkerställa effektivitet i skapandet och underhållet av webbsidor. En metod som har fått ökad uppmärksamhet och som kan vara lösningen på dessa utmaningar är Atomic Design.


Vad är Atomic Design och förkortningen AMOTS?

Atomic Design är ingen raketforskning; det är en strukturerad metod för att bygga och upprätthålla designsystem. Det låter komplext, men oroa dig inte - vi kommer bryta ner det så att det blir begripligt och tillämpbart för dig.

Atomer utgör de minsta byggstenarna i ditt designsystem. Tänk på dem som LEGO-klossar – små och grundläggande, som en knapp eller ett inmatningsfält.

Molekyler är när dessa atomer kombineras – kanske en sökruta med en knapp bredvid. Vi skapar nu mer användbara och sammanhängande bitar.

Organismer är större komponenter, som huvudnavigationen. Nu börjar vi bygga upp något riktigt användbart.

Templates definierar strukturen och relationen mellan olika organisms. Det är som att bestämma hur du arrangerar dina LEGO-bitar för att skapa något specifikt, ex. en bloggsida. 

Sidor är slutresultatet, där allt sätts samman för att skapa den faktiska sidan.


Finns det några kostnads- och effektivitetsfördelar?

It sure does! Låt mig highlighta några punkter.

  • Modulbygge: Atomic Design gör det möjligt att skapa modulära komponenter som kan återanvändas. Det sparar inte bara tid och arbetskraft, utan skapar också en konsekvent användarupplevelse över hela din webbplats. Det är något som kan sprida sig till andra digitala plattformar som ert företag använder sig av, smart va
  • Kostnadseffektivitet: Genom att skapa och underhålla mindre moduler blir förändringar och uppdateringar mer kostnadseffektiva. Du behöver inte göra stora överarbetningar varje gång du vill göra en justering
  • Tydlighet i kommunikationen: Atomic Design ger en gemensam terminologi för designteam och utvecklingsteamet. Det förhindrar missförstånd och underlättar kommunikationen, vilket är avgörande för att säkerställa att alla arbetar mot samma mål.
  • Snabbare utveckling: Genom att använda Atomic Design blir det enklare att snabbt prototypa och testa olika element på din webbplats. Det ger dig möjlighet att vara flexibel och reagera snabbt på förändringar i marknaden.

Så hur kan du implementera och arbeta med Atomic Design?

Låt oss gå igenom stegen igen för hur du arbetar med Atomic Design.

  • Starta med atomerna: Identifiera de grundläggande elementen på din webbplats - knappar, fält, bilder, osv. 
  • Skapa molekyler: Kombinera atoms för att skapa mer komplexa och användbara legobitar, som formulär eller sidofält.
  • Bygg organismer: Skapa större komponenter, som huvudnavigation eller footer.
  • Designa dina templates: Skapa layoutmallar för olika typer av sidor på din webbplats. Det ger en struktur för hur du använder dina organisms.
  • Fullända med dina sidor: Slutligen, implementera och justera dina templates för att skapa de faktiska sidorna på din webbplats.

Genom att arbeta stegvis och modulärt med Atomic Design kan du skapa och underhålla en webbplats som inte bara är kostnadseffektiv och effektiv, utan också starkt förankrad i din varumärkesidentitet. Så ta kontroll över ditt digitala uttryck och bygg en imponerande närvaro online med Atomic Design!

Atomic design isn’t about designing a single instance or page, it’s about designing with the big picture in mind  —  it’s about designing the core of the system.

Joe Toscano, The Unicorn Workflow

Ta ditt varumärke till nästa nivå!

Genom att arbeta med Atomic Design och designsystem tar du ditt digitala varumärke till nya höjder. Maila oss så snackar vi går tillväga.

Kontakta oss

Nyfiken på mer kunskap?

En guide om hur du gör din webb affärsdrivande.
Guider & lathundar

Trevliga och lättöverskådliga guider för effektiv och riktigt vass kommunikation.

Kolla in guider
Kommunikationsbloggen

Stor kunskapsbank med smarta tips, inspiration och aktuella djupdykningar inom kommunikation.

Gå till bloggen
Korta videor med tips

Minut-korta videor med tips om allt från PowerPoint till copywriting och design. Vi kallar dem Tips från Triben.

Se korta videor

Undrar du över något?

Genom att boka en gratis konsultation, utan några som helst bindningar, får du ärlig och rak rådgivning.

Ta nästa steg i ditt bolag genom kommunikation!

Fyll i formuläret eller kontakta oss på:
hello@tribelounge.se

Skicka en förfrågan

Vad vill du ha hjälp med?
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.