Att arbeta med AI inom kommunikation.

2023-02-23

5 användbara AI-verktyg du bara måste känna till

AI är här för att stanna. Hoppa på tåget eller bli lämnad bakom. Här tipsar vi om 5 användbara AI's som kommer att hjälpa dig i vardagen oavsett om du jobbar med marknadsföring, affärsutveckling, ekonomi – eller något helt annat.

Vad är AI?

AI står för artificiell intelligens. Det är enkelt sagt förmågan hos datorprogram att kunna efterlikna mänsklig intelligens. Då handlar det ofta om förmågor som att kunna ta in information, tänka och lära sig saker. AI har faktiskt levt parallellt med oss människor ganska länge i olika former, och det utan att vi kanske har reflekterat över att det är just en AI. Men under 2022 skedde en explosionsartad intresseutveckling kring AI då ChatGPT nådde allmänheten – och togs emot med mycket känslor: både positiva och negativa.

Därför ska du börja arbeta med AI

Om du hade fått frågan om att bli snabbare och effektivare inom vissa delar av ditt jobb, då hade du väl inte tackat nej? Tänk om du kunde genomföra samma arbetsuppgifter på halva tiden? Nästan oavsett vilket arbete du har, finns det definitivt en AI som kan hjälpa dig inom någon del av ditt yrke. Här listar vi fem exempel på AI som många yrkesroller kan ha nyttja av. Vi tipsar speciellt om den sista och du kommer förstå varför.

5 tips på AI verktyg som kan hjälpa dig

1. ChatGPT

AI:n på allas läppar. ChatGPT är en chatbot som är tränad med en ofantlig mängd data för att kunna svara på frågor och dessutom göra det på en människolikt sätt. Den genererar välformulerad text om nästan vilket ämne som helst. Och du kan fråga om anpassningar efter olika förutsättningar. Till exempel att du be AI:n att förklara vad GDPR är som om mottagaren vore fem år gammal, eller sammanfatta vad DNA är i två meningar. Och förresten: den fungerar även på svenska, även om de engelska resultaten än så länge är snäppet vassare. Då intresset är enormt händer det titt som tätt att sajten ligger nere.

What Is ChatGPT, AI Chatbot That Can Code, Write Music, and More

Nyligen lanserade ChatGPT en premiumversion som gör att du ska kunna få access till deras tjänst oavsett om efterfrågan är hög. Vilket i sig är ganska intressant att det kan anses vara en rimlig selling point.

2. Scribe

Behöver du ge digitala instruktioner på något sätt i ditt yrke? Då kan Scribe vara ett perfekt verktyg. Skapa steg-för-steg guider som går att exportera ut i en PDF endast genom att göra en skärminspelning och utföra det du vill instruera. Scribe's AI kommer att förstå vart du klickar in steg varje gång du klickar eller skriver någonting. Så smidigt!

3. TL:DR This

Dåligt med tid eller saknar du motivation att ta dig igenom den där långa texten? Inga problem, TL:DR löser det åt dig.

Denna AI kan sammanfatta vilken text som helst till ett mer lättsmält stycke. Webbsidor, artiklar, uppsatser, böcker – you name it. Välj sedan om du vill få en koncis sammanfattning av allt material, eller varje stycke sammanfattat för sig. Du kan även välja att få sammanfattningen i en mer mänsklig ton.

4. Murf

Skapar du content på engelska (antingen till din organisation eller utåt) och behöver göra en voice-over? Gör det på några minuter med Murf – en AI som fixar text-to-speech och har ett stort bibliotek av olika röster. Det finns några få olika röster att välja mellan i gratisversionen, men betalar du en slant får du tillgång till ett väldigt brett urval av olika röster.

5. There's an AI for that

Ja, om vi ska vara helt ärliga skulle den här artikeln kunna blivit oändligt lång. Så istället för att vi ska behöva skriva ner alla smarta AI som finns – så använder vi såklart AI:arnas AI istället – som heter There's an AI for that. Här kan du söka och hitta den kunskap eller det verktyg du behöver i ett enormt bibliotek av AI's. Idag finns det närmare 1900 olika AI i samlingen.

Är du i behov av ett par extra händer?

Med vår hjälp får du expertis direkt in i bolaget precis när du behöver det. Kontakta oss för ett prisförslag som passar dig.

Kontakta oss

Nyfiken på mer kunskap?

En guide om hur du gör din webb affärsdrivande.
Guider & lathundar

Trevliga och lättöverskådliga guider för effektiv och riktigt vass kommunikation.

Kolla in guider
Kommunikationsbloggen

Stor kunskapsbank med smarta tips, inspiration och aktuella djupdykningar inom kommunikation.

Gå till bloggen
Korta videor med tips

Minut-korta videor med tips om allt från PowerPoint till copywriting och design. Vi kallar dem Tips från Triben.

Se korta videor

Undrar du över något?

Genom att boka en gratis konsultation, utan några som helst bindningar, får du ärlig och rak rådgivning.

Ta nästa steg i ditt bolag genom kommunikation!

Fyll i formuläret eller kontakta oss på:
hello@tribelounge.se

Skicka en förfrågan

Vad vill du ha hjälp med?
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.