BLOGGEN

Anna Pojen

10/1/19

Har du koll på vilka appar du ger tillgång till din information på Facebook?

Att Facebook samlar in information om sina användare är inget nytt - men hur gör dem det? Och vad kan du göra för att få kontroll över din egen information?

Anna Pojen

July 29, 2021

En bra uppdatering Facebook har gjort sista året – troligen till följd av införandet av GDPR-lagstifningen inom EU och andra personintegrietskäl – är att dina vänner inte som tidigare kan dela DIN data om du glömt stänga av “appar som andra använder” som säkerhetsinställningen hette. Skönt. Tidigare delade de som till exempel gjorde Facebooktester, beroende på deras vänners inställningar i deras Facebook, automatiskt ut alla deras VÄNNERS data också.

Hitta inställningar för appar på Facebook.

Uppdatera dina säkerhetsinställningar regelbundet

Trots att dina vänner inte längre kan dela din information är det bra att kolla av sina säkerhetsinställningar och vilka appar du gett tillgång till dina data.

  1. Gå till inställningar (du hittar dem genom att klicka på pilen längst upp på din Facebooksida, när du är inne via en dator).
  2. I vänster på din sida kommer då en meny fram. Klicka på “Appar och webbplatser”.
  3. I fliken “Aktiva” kommer då alla appar  eller webbplatser upp som du på ett eller annat just nu ger tillstånd att komma åt din Facebook.
  4. Tips: du kan rensa bort appar här, och ställa in vem som ska se din appaktivitet. Det kan t.ex. vara “Bara jag” eller “Vänner”. O.s.v.
  5. Jag, Anna, hade idag 5 aktiva appar, de flesta har bara jag tillgång till att se min aktivitet i.
  6. I fliken “Utgångna” kan jag se vilka appar jag tidigare har gett tillgång och antingen ta bort dem eller återaktivera dem
  7. Tips: om det är appar du tror att du kommer använda igen kan du låta dem ligga kvar för att aktivera dem senare. Du kan även klicka på “redigera” för att uppdatera vem som kan se din appaktivitet samt återställa så de blir aktiva.
  8. Vi vill ändå skicka med en brasklapp om tester på Facebook. Facebook-tester. De är kul, eller hur? Man får sig ett garv om vilken hundras man skulle vara. Eller vad ens namn betyder i egenskaper. Kanske en fullpoängare på det där IQ-testet. Men är de verkligen harmlösa?Jag, Anna, återställde 5 appar idag som jag ville ge access igen.

Hur många appar hade du aktiva? Visste du om alla?

Gör det nu, kolla DINA inställningar. För dina vänner kommer i olika grad inte bry sig om att de delar din information.

Lycka till!

Vad händer när du gör ett test på Facebook?

Vi vill ändå skicka med en brasklapp om tester på Facebook. Vi har alla vänner som gör tester på Facebook. Trots nyhetsrapportering och varningar om att inte göra dem. Man får sig ett garv om vilken hundras man skulle vara. Eller vad ens namn betyder i egenskaper. Kanske en fullpoängare på det där IQ-testet. Men är de verkligen harmlösa? I testerna behöver de ju aldrig skriva någon personlig information. Ingen adress eller sådant. Så vad är då problemet?

Problemet är att du när du gör dessa tester ger bort väldigt mycket information om dig själv. Syftet med tester från exempelvis Nametests och liknande är att de vill ha tillgång in dina data på Facebook. De kan också i olika grad få fram och lagra information om vad du gillar, vilken religion du har angivit, vart du checkat in, din e-post och så vidare. Information som kan användas av app-företaget för andra syften. Till exempel sälja dem. Och tar du inte bort appens rätt att ha tillgång till din information efter att du gjort testet, så kan de fortsätta att hämta den.

Tycker du att det är okej att dela din information om allt möjligt gratis att sälja vidare så kan du fortsätta göra testerna. Annars ska du sluta. Nu.

Tyckte du att den här var intressant?

Connecta gärna med mig om du är nyfiken på mer tips och tricks inom kommunikation.