BLOGGEN

Anna Pojen

26/1/19

Fem tips för byte av din YouTube-kanals anpassade adress

En superbra uppdatering som YouTube har gjort är att du nu kan ta bort en anpassad webbadress på din YouTube-kanal och ansöka om en ny. Det löser många företags problem. Men det finns några saker att tänka på som vi vill dela med dig!

Anna Pojen

July 29, 2021

Det har tidigare varit väldigt trassligt för företag som bytt varumärke eller ändrat inriktning att behålla sin upparbetade kanal på YouTube.  Det gick inte att byta själva webbadressen utan bara namnet. Många valde då att skapa en ny kanal för att upprätthålla korrekt varumärkesprofil på plattformen.

Den tiden är dock förbi. Nu kan du alltså lätt ta bort den gamla och direkt ansöka om en ny. Alla kan ta bort den men du måste uppfylla YouTubes krav för att få en ny.

Våra fem tips vid byte av YouTube-kanalens adress

  1. Ska även företagsnamnet/kanalnamnet bytas så gör detta först. De förslag YouTube ger dig på ny anpassad webbadress baseras på ditt kanal/Google-kontonamn.
  2. Har du testat att den nya webbadressen du vill ha inte redan är upptagen?
  3. Uppfyller du YouTubes krav på en ny anpassad webbadress? Bara för att du haft en tidigare betyder det inte att du kan få en ny direkt. Idag krävs att du har 100 följare och att kanalen funnits i minst 30 dagar. Tänk på att YouTube kan uppdatera kraven igen. Är allt enligt ovan ok så kan du förmodligen bara köra på och byta. The Tribe Lounge har själva hjälp kunder med denna typ av ändringar vid re-branding och det fungerade smidigt.
  4. Tänk på att det kan ta upp till 2-3 dagar innan ditt byte slår igenom. Är det extremt viktigt att du har rätt adress klart ett visst datum bör du tänka på att göra ändringen i god tid.

Och du kan vara lugn för hur detta påverkar dina uppladdningar och kanalens framgångar. Den ”tekniska” URLen som kanalen har ändras inte vid denna förändring. Inte heller de enskilda video-länkarna eller spellistornas länkar. Men har du till exempel länkat till din kanal på hemsidan med https://www.youtube.com/google så måste du uppdatera där till din nya anpassade adress. Har du däremot länkat med den tekniska URLen, https://www.youtube.com/channel/UCK8sQmJBp8GCxrOtXWBpyEA behöver du inte uppdatera.

Så här gör du för att ändra anpassade webbadressen på YouTube

Här hittar du allt om kraven, hur man tar bort den gamla anpassade webbadressen samt hur du ansöker om en ny. Tips är att spara denna sida bland dina bokmärken och favoriter så hittar du den lätt nästa gång. Varför vi länkar och inte listar gången här? Som alltid i Google och andra plattformar kan uppdateringar ske nr som helst. Därför är det alltid bäst att gå till källan:

YouTubes hjälpsida om anpassad webbadress.

Vad tyckte du om de här tipsen?

Gillade du det här ämnet? Berätta det i så fall! Då kan vi skapa mer innehåll relaterat till Youtube.