2019-11-09

Fem snabba tips för att ge din LinkedIn-profil lite kärlek

Handen på hjärtat, när uppdaterade du din LinkedIn-profil senast? Jag menar inte la upp smarta poster och kommentarer, utan såg över att den är representativ för vem du är i ditt yrkesliv och att du känner dig nöjd med hur ditt nätverk ser ut? Idag är en LinkedIn-profil ett ständigt närvarande digitat proffesionellt DU. Lätt att hitta för dina kunder, leverantörer eller potentiella arbetsgivare. Därför är det bra att ge den lite kärlek. Sen är LinkedIn roligt och värdeskapande också!

Kontaktuppgifter

Din profil hittar du genom att klicka på bilden av dig själv uppe i menyn på LinkedIn. För att redigera de olika delarna, klicka på penna-symbolen. Det finns så mycket du kan göra med din profil. Självklart bör du först och främst se till att du har korrekt namn, kontaktuppgifter. Och visste du att du också kan skapa din egen anpassade profil-länk?

Du hittar  din personliga profil-länk genom att klicka in på dina kontaktuppgifter, och sen redigera. Du kommer då se “Webbadress till profilen / Profile URL”. Klicka på den och där kan du sen anpassa den. Jag, Anna har t.ex. annapojen som mitt tillägg. Självklart kan det vara så att ditt första alternativ är upptaget. Då får du klura ihop en annan.

Fem snabba tips för din LinkedIn-profil

Kika sen på våra 5 tips så har du kommit väldigt långt. Och du, du kan ta lite i taget om du har dåligt med tid.

1. Stäng av aviseringar till ditt nätverk om din städning

Om du inte vill att hela ditt nätverk ska uppmärksamma att du gör ändringar i din LinkedIn-profil, så kan du klicka på knappen som visas längst ner i rutan som kommer upp när du är i redigeringsläge på något av dina avsnitt i profilen. Endast dina profil-förändringar påverkas, inte hur du delar information eller interagerar på Linkedin.

Se till att knappen visar “Nej” innan du gör uppdateringen  Du kan lika lätt när som helst växla tillbaka till “Ja”, om du vill.

2. Ha en professionell bild

Har du inte råd att anlita en fotograf för ett porträtt, se i vart fall till att bilden du har speglar din professionella sida. På LinkedIn ska du (tycker vi) välja bort semesterbilden, festbilden, bröllopsbilden, bilden med den djupa urringningen, uppknäppta skjortan eller handen-i-drinken-bilden och så vidare. En snygg, skarp bild där det syns hur du ser ut och förmedlar det du vill med din professionella närvaro.

3. Lägg till nuvarande och tidigare arbeten

När du börjar skriva bolagets namn, till exempel SAKAB, så kommer det upp en lista, välj rätt arbetsgivares eller företags sida i listan för att ansluta.
Glöm inte att spara när du är klar. Du kan kontrollera att du valt rätt sida genom att klicka på den länkade rubriken. Finns inte företaget på LinkedIn, skriver du helt enkelt in namnet ändå.

Uppdatera din CV på LinkedIn.

4. Lägg till dina kompetensområden

När du lägger till kompetenser fungerar de som sökord. Du kan även bli rekommenderad av ditt nätverk för dina olika kompetenser. Försök att vara så specifik som möjligt. Du kan sen även flytta runt kompetenserna så att till exempel de områden du vill arbeta mer med ligger först.

5. Bygg ditt nätverk

När du fixat till din profil är det dags att börja bygga ditt nätverk. Här finns det några viktiga saker att tänka på:

Varje gång du besöker någon annans profil på LinkedIn får den personen reda på det genom en avisering. Därför kanske du ska låta bli att söka på gamla ex eller någon du har haft konflikter med. Annars är det ett bra sätt att låta någon du är intresserad av att ha kontakt med se att du finns genom att besöka dennes profil. Se bara till att din profil är uppdaterad först. Det är vanligt att man i sin tur besöker den som besökt ens egen profil.

Börja med ditt närmaste nätverk i arbetssammanhang. Sök på deras namn och se om de finns på LinkedIn. Skicka en inbjudan, och skriv en personlig hälsning istället för LinkedIns standardfras. Till exempel ”Hej Ulla! Roligt att hitta dig här på LinkedIn. Jag vill gärna ha med dig i mitt professionella nätverk och skickar därför en inbjudan. Ha en fin dag, Anna Pojen”.

Skicka inte generella inbjudningar till någon du inte träffat eller känner. Vill du ha kontakt med någon som inte vet vem du är, kanske kan någon i ditt eget nätverk introducera dig? Om det inte är möjligt, skriv en tydlig förklaring varför du tar kontakt, vad du vill med detta och vad du tro att personen i sin tur skulle ha för nytta med att finnas i ditt nätverk. Bjud in till ditt nätverk “Hej Peter! Jag såg ditt inlägg om LinkedIn-profiler och tyckte det var bra tips! Skulle du vilja vara med i mitt nätverk? Jag är gärna med i ditt! Ha en fin dag, Anna Pojen”.

Ska man tacka ja till alla inbjudningar man får? Här är jag lite kluven, jag har gått från att vara mer restriktiv när kontakter jag inte ser någon koppling med vare sig vad gäller proffession, intresse eller nätverket, till att vara mer benägen att tacka ja. Ditt nätverk är viktigt och de människor du har i det leder till öppningar mot nya kunskaper, bekantskaper och arbetsmöjligheter, från båda håll. Tänk på LinkedIn som fysisk möten eller eller mingel i verkligheten. Verkar sedan en person senare inte intressant eller inte skapar värde för dig, då kan ni sluta ses. Det vill säga i LinkedIn-termer: ta bort personen.

Hoppas detta ger lite tips på vägen. En uppdaterad och aktiv LinkedIn-profil kan ge dig nästa jobb eller uppdrag eller kanske hjälpa dig att hitta den där perfekta föreläsaren till ditt event. En felaktig kan göra att möjligheten går dig förbi.

Här finns våra LinkedIn-profiler,  kom gärna in och säg “Hej Anna/Albin/Malin, vill du vara med i mitt nätverk?” Och berätta vem du är!

LinkedIn är bra!

Tycker du precis som jag att LinkedIn är en superbra plattform för nya kontakter? Connecta gärna med mig!

Kontakta oss

Nyfiken på mer kunskap?

En guide om hur du gör din webb affärsdrivande.
Guider & lathundar

Trevliga och lättöverskådliga guider för effektiv och riktigt vass kommunikation.

Kolla in guider
Kommunikationsbloggen

Stor kunskapsbank med smarta tips, inspiration och aktuella djupdykningar inom kommunikation.

Gå till bloggen
Korta videor med tips

Minut-korta videor med tips om allt från PowerPoint till copywriting och design. Vi kallar dem Tips från Triben.

Se korta videor

Undrar du över något?

Genom att boka en gratis konsultation, utan några som helst bindningar, får du ärlig och rak rådgivning.

Ta nästa steg i ditt bolag genom kommunikation!

Fyll i formuläret eller kontakta oss på:
hello@tribelounge.se

Skicka en förfrågan

Vad vill du ha hjälp med?
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.