BLOGGEN

Albin Sandh

7/6/21

Bli en bättre beställare av video - tips för B2B: Del 1

Ett stort B2B-bolag kan lägga mycket resurser i en produktion av video. Däremot är kanske inte alltid leveranserna från beställningen är optimerade för marknadsföring i dina sociala medier (SoMe). Känner du igen dig i det? Här kommer del 1 i vår serie om hur du får ut mer av din videobeställning.

Albin Sandh

July 29, 2021

Ibland tar vi på The Tribe Lounge rollen som redaktör eller social media-ansvariga hos en kund. Det är så synd när kunden har beställt en riktigt snygg och proffsig video och vill använda den i sociala medier, men det inte fungerar för att formatet inte allt är optimerat för de kanalerna.

Det har fått oss att fundera på: hur kan vi hjälpa våra kunder och andra att bli en bättre beställare av video, från början? I den här nya bloggserien får du enkla och smarta tips på vägen så att du får ett högre värde av beställningen. (Här hittar du nu del 2 som publicerats också).

Vanliga problem med leveranser av video

Jobbar du med marknadsföring eller som ansvarig för sociala medier känner du kanske igen dig i det här scenariot: Du får en färdigproducerad video från varumärkesgänget eller HR-gänget med uppmaningen att ”ta ut detta i våra sociala medier”. Inte sällan är denna video 2 minuter lång eller längre, liggande i 16:9 format och har både musik och voice-over eller människor som intervjuas.

Jobbar du som säljare kanske du får du en länk till den här videon på YouTube. Eller så är den kanske inbäddad på en sida på hemsidan, där videon finns i en nyhetsartikel, som du får leta efter för att kunna visa videon i dina kundmöten.

Videon är egentligen inte alls är anpassad för sociala medier och inte heller för att ta med i direkta kundmöten. Varken i format, längd eller budskap. Du förväntas leverera ett strategiskt resultat, utan att ha varit med att sätta upp kriterierna på det material du får jobba med. Problematiskt och frustrerande. Men även ineffektivt och kostsamt. Så vad ska man göra?

I sociala medier måste du berätta snabbare

Om du får frågan ”vill du ha fler videovisningar och mer engagemang från dina videor i SoMe?” så svarar du självklart ja! Det kluriga är ju hur ska man göra?

För effektiv marknadsföring i SoMe behöver du ett kort, lockande och anpassat format med pricksäkert budskap som levereras snabbare. Du måste helt enkelt göra val. Vad är viktigast att berätta? Kan din video delas upp i flera budskap och därmed i flera videor?

Kom bort från fällan med långa vackra filmer – beställ bättre!

En längre varumärkes- eller imagebyggande video har sin plats i digital marknadsföring. Likaså en instruerande eller förklarande video om en produkts specifika funktioner eller hur en installation ska genomföras. Men för att komma bort från fällan av långa företagsvideor med intros och loggor (för de är sällan viktiga för dina mottagare) i sociala medier – då behöver du se till att du gör en strategisk beställning som levererar det du behöver. Först när din organisation beställer video i flera och rätt videoformat från början kan du börja bygga långsiktigt värde och en effektiv kommunikation – direkt efter leveransen.

10 tips för att producera video som når fram inom B2B

 1. Skippa alla onödiga “intro-sekvenser”: det som ofta läggs in före själva videons innehåll. Det är ofta en platta med exempelvis videons titel, namnet på produkten, er logotyp, tagline, företagsnamn… Det är inte intressant eller ens viktigt (utom möjligen om det är en informationsvideo från en myndighet eller liknande, men här pratar vi B2B).
 2. Se till att videons start är visuellt snygg, cool, fängslande och intressant inom de första sekunderna, för du ska kunna fånga tittarens uppmärksamhet direkt. Det här är väldigt viktigt för att få folk att fortsätta titta på videon och inte scrolla vidare.
 3. Sikta på att leverera det viktigaste du vill berätta inom 6-10 sekunder.
 4. Öka/ändra tempot på videon genom klipp och struktur – när det passar.
 5. Lägg alltid till textning om någon talar i videon. De alra flesta tittar på video på sociala medier med ljud av, så se till att man förstår innehållet både med och utan ljud. Men beställ även en otextad version så du har den i leveransen om behov finns.
 6. Videolängd för användning i SoMe kan du variera mellan plattformar. Din målgrupps intresse i det du berättar kan också påverka – högt intresse kan ge utrymme för längre videor. Men det är alltid bra att blanda med korta även då. Några riktlinjer:
 7. Instagram: 15-30 sekunder, 15 sekunder optimalt för annonsering.
 8. Facebook: 30-60 (75) sekunder, 30 sekunder är optimala för annonsering.
 9. LinkedIn: 60-90 sekunder.
 10. TikTok: 15 sekunder, upp till 60 sekunder. Det är är den snabbaste plattformen, se till att fånga intresse i princip första sekunden.
 11. Se till att tillagd grafik (texter, siffror, namnplattor, logga) visas korrekt i ramen för målkanalen, se storleksguider på respektive plattform.
 12. Om du har du logotypen med, lägg den som ett grafiskt element på en bestämd plats i videons bildruta t.ex. i höger övre hörn. Där kan det ligga i hela videon, eller i valda delar (men alltid på samma plats).
 13. Ett avslutande outro är däremot bra och håller ihop ditt varumärke. Där kan du placera din logotyp, din tagline eller pay-off eller kanske en call to action. Du kan dock inte räkna med att alla tittar ända dit, men det ger ett proffsigt intryck.

Om du ändå måste ange avsändaren i ett intro av t.ex. legala skäl eller något internt hinder:

 • Lägg istället en transparent ”overlay” eller box på de första 2-3 sekunderna med till exempel produktnamn, företagsnamn samtidigt som själva videon har börjat bakom.

Del 2 av denna serie finns nu ute och tar upp videoformat för sociala medier och checklista för beställare.


Jag hjälper er gärna med video!

Behöver du en lots eller projektansvarig för era produktioner, eller önskar beställa ett videoprojekt? Tveka inte att höra av dig till mig, Albin.