BLOGGEN

Albin Sandh

28/7/20

Berätta vad du säljer så att alla kan förstå med video - Del 2

Alla kan göra video - det gäller bara att man gör rätt från start. The Tribe Lounge har en process när vi gör video som vi tycker funkar väldigt bra. Den ger struktur i arbetet och garanterar ett genomtänkt resultat.

Albin Sandh

July 29, 2021

I förra bloggen pratade Anna om manus och video – vi konstaterade att manus är viktigt och video är hett! Nu vill jag, Albin, berätta om själva videoproduktionen och dela med mig av vår process! Den kommer här nere. Men först, vi tar det här med manus igen. Det kan inte upprepas nog många gånger. Särskilt då det går snabbt i den digitala världen där era kunder rör sig och rörlig bild är en viktig del för att nå fram.

Att filma är silver, men manus är guld

Anna berättade som sagt om manus i förra bloggen, och tryckte där på vikten av att jobba igenom det många gånger – skriv, kapa, läs och läs det högt. Vi känner nog alla till hur den digitala byrån KIT revolutionerade video-kommunikationen i sociala medier för några år sen med sina videor och fick till och med en egen titel på sin videotyp, "KIT-filmer".

Videotypen bygger på riktigt starka manus. Det är lätt att förstå vad som ska berättas, du kan ha ljudet av och ta in budskapen ändå. Och det står starkt utan avancerat filmat material.

Jag lyssnade nyligen på Digital Marknadsföring, en podcast som gästas av Jonna Ekman, nu Marketing Director på Storykit. Hon var tidigare Marknadschef på KIT och låg bakom konceptet. Jonna förtydligar verkligen vikten av manus på ett enkelt vis.

– Skulle den här filmen fungera helt utan bild helt? Om den gör, då är det ett bra manus. Gör den det inte, så kommer du inte kunna rädda ditt manus. Det är en jättebra utgångspunkt och smärtsamt sann, många gånger.

Jonna Ekman, Storykit

När är manus viktigt då?

Alltid. Jag kan bara instämma med det Jonna säger, och som även Anna tryckt på här i vår blogg; manuset är verkligen så viktigt! Och det spelar egentligen ingen roll vilket syfte du har med videon, manuset ska bara sitta.

  1. Behöver du förklara en komplex process med video – ha ett bra manus.
  2. Ska videon som komplettera och förstärka en text – ha ett bra manus.
  3. Behöver du videon som en del av en säljpitch – ha ett bra manus.

I slutändan kommer det inte spela någon roll hur coola effekter du kan göra i After Effects eller hur mycket pengar du lagt på filmteamet som gjorde filmen i 4K – eftersom kunden kommer tröttna eller se rakt igenom ett dåligt manus. Och konstatera att din produkt, tjänst eller lediga jobb inte känns äkta om manuset när det kommer till kritan inte håller.

Se till att använda video rätt för att hjälpa dina kunder förstå din produkt eller tjänst, för video är ett fantastiskt verktyg för att nå fram och förstärka ditt varumärke.

Okej, let's go: Ta fram en video med Tribens process:

Processen för video som vi jobbar efter är ganska straight-forward. Samtidigt är det ofta vi ser att våra kunder missar redan på steg ett i det de vill uppnå. För de vill inte välja, de vill ju berätta allt. Men vill du berätta allt, då ska du bena ut budskapen och skapa fler videor. Här är våra steg:

  1. Välj vad som är viktigt: Börja med att välja ut highlights ur den informationen som finns, en informativ text som oftast är ganska omfattande. Vad är viktigast att få fram?
  2. Gör en storyline: I vilken ordning och hur ska du berätta de highlights du valt ut? Den kan vara så enkel som en punktlista i steg (eller en avancerad bildsatt storyboard).
  3. Skriv manus: Här kommer en väldigt fundamental del i video. Manus är A och O, både när det gäller filmens tempo, filmens innehåll och hur bra filmen faktiskt blir.
  4. Välj eller skapa material: Här finns det olika vägar att gå, som också går att sammanfläta. Ska du använda dig av endast animationer eller ska ni filma eget material? Möjligheterna är oändliga, men kom ihåg att göra det begripligt för tittaren!
  5. Lägg på musik, textning och voice-over: När allt visuellt är klart finns det några moment till som bör uppmärksammas. Att lägga på en voice-over på en annars tyst film är utmärkt för att förtydliga ditt budskap. Om du också lägger på textning av voice-overn så är du verkligen på rätt väg (gör det bara). Det kommer gynna din verksamhet eftersom väldigt många tittar på video utan ljud! Men glöm inte musik heller för guds skull, alla vet ju att rätt musik är grunden för att komma in i rätt ”mood”.
  6. Videon är klar: När alla moment till videon är klara i ditt valda redigerings/animationsprogram så är det bara att exportera ut den och låta världen se din fantastiska skapelse!

Hur det kan se ut - vi visar några exempel

Den här videon är en del av en kampanj nu i sommar. Videon förstärker den övriga kommunikationen och kan användas i för att förklara tjänsten, och nyttan med den. Vi utgick från kundens material och en beskrivning av ett flöde. Sen förenklade vi det och skapade ett manus enligt vår manus-process och tog fram animeringar. Här kan du läsa hela kund-caset.

En video om vad vi erbjuder från The Tribe Lounge

Vi vill skapa värde och tillväxt för våra kunder kopplat till 📍 affärsplanen 📍 varumärket och 📍 medarbetarlöftet genom kommunikation. Här summerar vi det på några få sekunder.

Vill du ha hjälp med att kommunicera med video?

Connetca med mig, Albin om du är nyfiken på video. Vi hjälper till med allt från manus och budskap till filmning och klippning.