2022-02-01

5 nyttiga insikter om stora webbprojekt

Vad har Elin lärt sig från att arbeta med stora webbprojekt? Tribe Lounges egen webbredaktör Elin gör nu sin sista dag på sin projektanställning. Vi bad henne sammanfatta vilka lärdomar och tips hon fått och tar med sig från de stora webbprojekt vi haft hand om senaste halvåret.

Topp 5 om att jobba i ett stort webbprojekt

Senaste tre månaderna har jag varit delaktig i ett stort globalt webbprojekt vilket har varit fantastiskt spännande och roligt. Nu efter projektet är slut sitter jag och reflekterar över de lärdomar och insikter jag kommer ta med mig till framtida projekt. Nedan listar jag mina topp-fem insikter.

1. Vänta det oväntade

Det kan upplevas som en omöjlig uppgift: plötsligt implementeras nya funktioner, beslut ändras eller tekniska problem uppstår. Det kommer aldrig bli exakt som planerat, och lärdomen jag kommer ta med handlar om att ge utrymme för eventuella händelser som påverkar tidsplanen. I vårt fall har vi en projektledare som har lång erfarenhet av liknande projekt och vet på förhand vart i projektets gång det ofta uppstår problem och därav kunde sätta en rimlig tidsplan. Det handlar även om inställning: att kunna anpassa sig efter förändring och ta de bästa besluten utifrån rådande omständigheter vilket även kan handla om att omvärdera ett tidigare taget beslut.

2. Strömmen av information

Det har varit väldigt spännande och intressant att få se en glimt av hur ett stort globalt projekt fungerar och hur informationen förmedlas från global nivå ner till de lokala marknaderna samt tvärtom. Speciellt hur de lyckas förmedla samma information globalt över hela världen till länder som pratar ett annat språk och har en annan kultur. Även identifiera vilka svårigheter som kan uppstå, alla marknader har exempelvis inte samma arbetssätt, förutsättningar eller information som är relevant för dem.

3. Nyttja learning by doing

En varningens finger när det kommer till att arbeta med ett nytt system. I början hittar du ett tillvägagångssätt som känns bra. Efter ett tag hittar du allt fler smarta lösningar, lär dig använda kortkommandon och upptäcker nya funktioner. Här är det är viktigt att regelbundet utvärdera sitt sätt att arbeta, ta del av ny information och ge varandra tips längs vägen. Annars är risken att arbetet blir ineffektivt då bättre lösningar inte används. Likaså när det kommer till felaktig information så är det väldigt lätt att sådan sprids, där är öppen kommunikation en bra lösning. Säg till ifall något verkar fel och våga fråga en gång för mycket än för lite.

4. Lita på processen

När projektet sedan ska avslutas och hemsidorna lanseras så kan det kännas som det är hundratals lösa trådar som ska knytas ihop. För en sekund så tror man att ”det här kommer aldrig att gå”. Men våga lita på processen och det arbete ni har gjort! Börja även tidigt att försöka involvera de framtida webbansvariga för att övergången ska ske så sömlös som möjligt.

5. Det är lätt att vara efterklok

När jag fick förfrågan om att skriva detta blogginlägg så var min första tanke ”det är lätt att vara efterklok”, att det är en del saker jag i efterhand hade gjort på ett annat sätt om jag fick möjligheten. Istället för att tänka så, tror jag på att värna om den nyfunna kunskapen och ta med sig lärdomarna till framtida projekt. Med det sagt så ska man inte försöka hitta fel på det färdiga resultatet utan snarare vara stolt över det hårda arbete man har gjort.

Vill du följa Elins fortsatta resa? 

Connecta med Elin på LinkedIn!

Behöver du hjälp med komplexa webbprojekt?

Vi har erfarenhet av att arbeta med globala webbprojekt som hjälper er snabbare fram – kontakta mig så berättar jag mer!

Kontakta oss

Nyfiken på mer kunskap?

En guide om hur du gör din webb affärsdrivande.
Guider & lathundar

Trevliga och lättöverskådliga guider för effektiv och riktigt vass kommunikation.

Kolla in guider
Kommunikationsbloggen

Stor kunskapsbank med smarta tips, inspiration och aktuella djupdykningar inom kommunikation.

Gå till bloggen
Korta videor med tips

Minut-korta videor med tips om allt från PowerPoint till copywriting och design. Vi kallar dem Tips från Triben.

Se korta videor

Undrar du över något?

Genom att boka en gratis konsultation, utan några som helst bindningar, får du ärlig och rak rådgivning.

Ta nästa steg i ditt bolag genom kommunikation!

Fyll i formuläret eller kontakta oss på:
hello@tribelounge.se

Skicka en förfrågan

Vad vill du ha hjälp med?
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.